13 Kasım 2007 Salı

Değerli Karikatürcümüz Ziya Ramoğlu ustamızı sonsuzluğa uğurladık. Onu, büyük oğlu Ersin Ramoğlu (1), bakın nasıl anlatmış:

Çizgi ile hayatını kazanmak sanırım mesleklerin en zorudur. Hele aşırı tutuculuğun yaşandığı bir yerde yaşamak zorundaysanız işiniz gerçekten zordur. Çünkü derin hocaların çıktığı Of'ta, resimin günah sayıldığı bir ortamda siz resim yaparak geciminizi temin edeceksiniz. Babam Ziya Ramoğlu, resim yanında karikatür de çiziyordu. Karikatürleri zamanın en saygın haber ve aktüaite dergisi 'Hayat' mecmuasında yayınlanıyordu. Öylesine güzel bir çizgiye sahip ki babam o çizgilere söz balonları koymak gereksiz. Nitekim karikatürist Ziya Ramoğlu bizlerin sayfalar dolusu kelimelerle anlattıklarımızı bir kaç çizgi ile anlatma hünerine sahip biridir.
Türkiye'de alanında hep ilkleri başarmıştır, 1970'li yıllarda SS ANKARA gemisi ile tüm Avrupa limanlarını kapsayan 'Yüzen sergi'si ilktir mesela. Ayrıca PEMBE MİZAH karikatür albümü de ilktir. Bundan başka ABD'nin Montreal kentindeki karikatür müzesine albümü giren ilk Türk sanatçısıdır.
Ve 70 cente muhtaç olduğumuz yıllarda Newyork'ta ROTHCO Karikütür ajansı sayesinde hem ülkesine dolar kazandırmış hem de karikatürleri Newyork Time, The Guardian gibi ünlü gazete ve dergilerde yayınlanmıştır.
Maalesef 1990 yılında geçirdiği bir rahatsızlık sonucu görme yeteneğini önemli şekilde kaybetmiştir. Babam halen çok sevdiği ve bir türlü ayrılamadığı Trabzon'un Of ilçesinde yaşamını küçük kardeşim Adnan Ramoğlu ile birlikte sürdürmektedir. Bu (İinternet sitesini) açmakla dedesini çok sevindiren oğlum diş hekimi Serhat Ramoğlu'na teşekkür ederim.
- - - - - -
(1) Sabah Gazetesi Adana Bölge Temsilcisi.
KAYNAK: http://ziyaramoglu.sitemynet.com/

Hiç yorum yok: