21 Ocak 2009 Çarşamba

Rosa Lee Parks+
“Sivil haklar hareketinin

annesi” öldü
ABD'de oturduğu otobüs koltuğunu bir beyaz adama vermeyi reddederek Martin Luther King'in başkanlık ettiği sivil toplum hareketini başlatan Rosa Parks, 92 yaşında hayata gözlerini yumdu.
____DIŞ HABERLER SERVİSİ
_____
ABD'de modern zamanların en büyük insan hakları hareketinin başlamasını sağlayan, “sivil haklar hareketinin annesi” unvanlı Rosa Lee Parks, önceki gün, -92 yaşında- uyurken hayata veda etti.

Martin Luther'in desteğiyle
Parks'ın bu unvanı almasını sağlayan olay, ABD'de zenci ve beyazların ayrı otobüslere binme­lerini öngören yasanın hâlâ uygulamada olduğu 1955'te yaşandı.

O tarihte 42 yaşında olan Parks, Montgomery Alabama'da, yasalara karşı gelerek oturduğu otobüs koltuğunu bir beyaz adama ver­meyi reddetti. Parks, bu yüzden hapse atıldı.
Parks'ın tutuklanması üzerine, o zamanlar faz­la tanınmayan rahip Martin Luther King Jr. tara­fından Alabama'daki otobüs sistemine yönelik bir eylem başlatıldı ve bu boykot tam 381 gün sürdü.
Irk ayrımcılığına yasal son!
Sonuçta
ABD Yüksek Mahkemesi, okulların siyah ve beyazlar için ayrı olması eşitlik ilkesine ay­kırı buldu. Bu karar, zenci hakları hareketi tarihin­de önemli bir dönüm noktası oldu. Ve bu hareket sonunda, 1964'te ırk ayrımcılığına son veren fede­ral Sivil Haklar Kanunu'nun çıkmasını sağladı.
Parks, 1996'da, ABD'nin en büyük sivil onur ödülü olan Başkanlık Özgürlük Madalyası ile 1999'da Kongre Altın Onur Madalyası'nı almıştı..
......
Photobucket
kaynak*Milliyet, 26 Ekim 2oo5 Çarşamba
*arşiv-http://mizahvesiir.blogspot.com

Hiç yorum yok: