7 Eylül 2010 Salı

*Zeki BEYNER'in KEŞKÜL-Ü FUKARA'sı ve Semih BALCIOĞLU...*

Değerli Dostlar,

Zeki BEYNER ustanın, aramızdan ayrılışının yıldönümünde  onu layıkıyla anmak, saygıyla yad etmek adına yaptığımız hazırlık aşamasında, ilgi çekici bir durumla karşılaştık.
Bir saptama...
-ki, başka dostların da desteğiyle kesinleşebilecek bir saptama...
Eldeki kanıtlar yeterli gibi gözükse de; güç durumda bırakacak bir iddiada bulunmamak adına, verilerimizi dostların bilgisine sunmayı uygun gördük.
KONU BAŞLIĞIMIZI;
*Zeki BEYNER'in KEŞKÜL-Ü FUKARA'sı ve Semih BALCIOĞLU...* biçiminde düzenlemiş olmamız, ele alacağımız konuya ilişkin ipuçları vermektedir aslında.
...Açımlayalım:
KEŞKÜL-Ü FUKARA adlı yapıtta aktarılan Zeki BEYNER yaşam öyküsünün sunumu, epey zorlu bir emek gerektirir.
Özenli bir "elyazısı" ile yazılmış bir yaşam öyküsü... 
Ve üstelik sayfalar dolusu...
Birçok karikatür çalışmasına denk gelecek denli emek verilmiştir bu yazılara...
Dikkatten kaçmıyor.
Öyle ya, "Görünen köy, kılavuz istemez."
*
Bu düşünceler içindeyken /
Zeki BEYNER'e ilişkin bilgi*belge araştırmasına giriştiğimizde, sevgili ustamız Semih BALCIOĞLU'nun "MEMLEKETİMDEN KARİKATÜRCÜ MANZARALARI" adlı yapıtına ulaştık.
Kitabın 5. sayfasında, Değerli BALCIOĞLU'nun bir sunu yazısı var:
"Kitabın her aşamasında yardımlarını esirgemeyen Değerli kardeşim Ülkü Karaosmanoğlu'na teşekkürü borç bilirim" diye not düşmüş BALCIOĞLU usta. Fark şu ki; bu sunu yazısını bizzat "elyazısı" ile yazmıştır...
*Şimdi...
Bize kalırsa, tam 40 yıl önce basımı gerçekleştirilen KEŞKÜL-Ü FUKARA'daki o "elyazısı" da aynı el yazısı... Büyük olasılıkla Semih BALCIOĞLU ağabeyimizin el ürünü olmalı...
*
Kitabını yayıma hazırlarken destek gördüğü dostlarına, vefa borcu olarak teşekkür etmeyi ihmal etmeyen BALCIOĞLU ustanın, BEYNER ustaya yardımı, kuşkusuz saygıya değerdir. Bunu hiçbir biçimde açıklamaması da emsalsiz bir güzelliktir, erdemdir. İnceliktir.
*
Böylesine özel ve örnek alınabilecek sanatçı tutumlarını ara sıra anımsamak ve paylaşmak iyi olacaktır.
Dememiz şudur:
Semih BALCIOĞLU gibi ustaların sevilip sayılmasındaki esas unsur, çizgilerindeki sağlamlıktan ziyade, YÜREKLERİNDEKİ sağlamlıktan kaynaklıdır.
*
Her iki ustamızı da / saygı ve sevgiyle yad ediyoruz...
........... sevdakâr çelik

Hiç yorum yok: