10 Ağustos 2010 Salı

sevdakâr çelik'in çizgisiyle _f'erruh doğan_ *portre*



FERRUH DOĞAN AKDİLEK
(İstanbul,1923- o9 Haziran 2000 )
Karikatürist. Taksim Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Hukuk Fakültesi son sınıftan ayrıldı.
İlk karikatürü 1945’te Şaka dergisinde yayınlandı. Doğan Kardeş, Pazar Postası, Hafta, Yeditepe, 41 Buçuk, Dolmuş, Kim, Tef, Taş-Karikatür, Akbaba, Ant, Özgür İnsan, Toplum dergileriyle Cumhuriyet, Milliyet, Yeni İstanbul, Vatan, Akşam, Dünya, Ulus, İstanbul Ekspres dergi ve gazetelerinde çalıştı.
Yurt içinde ve İtalya, Belçika, Yugoslavya’daki uluslararası karikatür yarışmalarında çok sayıda ödül aldı. İtalya Tolentino’da Onur Diploması almaya hak kazandı. Birçok yabancı ülkede yapıtları yayınlanan Doğan’ın kimi karikatürleri İtalya’daki Tolentino Uluslararası Mizah Müzesi’nde yer almıştır.
Asrileşen Köy,
Çizgili Dünya,
Sergi ve
Politika adlı karikatür albümleri vardır.

Ferruh Doğan...
Türk karikatürü en saygın isimlerinden birini daha yitirdi. Az çizgiyle çok söz söylemenin üstadlarından Ferruh Doğan'ı dün son yolculuğuna uğurladık. Ferruh ağabeyin kimi karikatürleri zihnimizden hiç çıkmayacak...
Mesela... Sakallı cübbeli biri, arkasındaki gerici ordusuna komut veriyor:
"Gericiler, ileriiii..."
Mesela bir üniversite öğrencisi polis tarafından coplanırken haykırıyor:
"İmdaaat... Polis yok mu?"
Mesela, bir dini bütün işverenin başı üstüne asılmış şu levha:
"ABD'nin dediği olur..."
***
Gül - diken dergisi, geçen yıl sonunda Ferruh Doğan için özel bir sayı hazırlamıştı.. 250 sayfalık bir koca kitap, Ferruh Doğan belgeseli... Bir yerine de mektuplarını koymuşlar Ferruh Ağabey'in... Oradan bir mektup... Sayfanın üstünde "9.2.1950" tarihi... O aralar Yaprak dergisini çıkaran Orhan Veli'ye sesleniyor mektubunda:
"...Benim gibi genç bir edebiyat meraklısına telif - tercüme hangi kitapları tavsiye edersiniz? Okuyorum.. Okuyorum... Ama programlı okumak lazım. O programı kimden isteyeyim? Siz bu yolda beni aydınlatırsanız çok memnun olurum. Memleketine faydalı olmak isteyen bir gence Yaprak'ın gösterdiği yolda ilerlemesi için; inandığı bu yolda muvaffak olması için değerli yardımlarınızı esirgemezsiniz herhalde.. Sağlıkla kalın sevgili ağabeylerim..."
İmza: Hukuk 1. Sömestr talebesi Ferruh Doğan"
***(Gül - diken dergisi mektubun altına minik bir not düşmüş: "Bu mektup, Orhan Veli'nin ölümünden sonra terekesinden çıkmış ve Orhan Veli'nin eniştesi tarafından Ferruh Doğan'a verilmiştir...")
---kaynak:Milliyet, 1o Haziran 2000

Hiç yorum yok: