15 Kasım 2007 Perşembe

KÜRESEL ISINMA KORKUSU
13 Kasım 2007 23:30
26 ada ve takımada ülkesinin temsilcileri, küresel ısınmaya bağlı olarak okyanusların yükselmesi ve haritadan silinme riskinin önüne geçmek için biraraya geldi.
26 ada ve takımada ülkesinin temsilcileri, küresel ısınmaya bağlı olarak okyanusların yükselmesi ve haritadan silinme riskinin önüne geçmek için yapılabileceklerini tartışmak amacıyla bir ada ülkesi olan Maldivler'de bir araya geldi. Başkent Male'de bugün başlayan toplantıya, Tonga adaları, Mikronezya, eskiden Gilbert adaları olarak bilinen ve Büyük Okyanus'ta bir ada devleti olan Kiribati Cumhuriyeti gibi ülkeler katılıyor.
İki gün sürecek toplantıda, Kyoto Sözleşmesi'nin devamı niteliğinde yeni bir anlaşma sağlanması amacıyla Aralık'ta Endonezya'nın Bali kentinde yapılacak BM İklim Değişikliği Konferansı'nda sunulacak bir strateji belirlenmesi amaçlanıyor. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Maldivler Devlet Başkanı Mamun Abdülgayum, "Gelecek kuşaklarımızın yaşamının güvence altına için zaman daralıyor. Hint Okyanusu'nun bir metre yükselmesi Maldivler halkının ölümü anlamına gelir" diye konuştu.
Maldivler Dışişleri Bakanı Abdullah Şahid de dünyada bugün iklim değişikliğinden daha ciddi bir sorun olmadığını belirterek, "Ancak, bu konuda gezegenin büyük yöneticilerinde siyasi istek eksikliği var gibi görünüyor" diye konuştu. Uzmanlara göre, toprakları hemen deniz seviyesinde bulunan ada ve takımada ülkeleri, küresel ısınma ve buzulların erimesinin sorumlusu sera etkisine yol açan gazlarını azaltmak için uluslararası toplumun çaba göstermediğini düşünüyorlar.
BM'ye bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne göre, 2100'e kadar dünya sıcaklığının 1,1 ila 6,4 derece santigrat artması olasılığı, deniz seviyesinin 18 ila 59 cm yükselmesine, cehennem sıcaklıklarına, korkunç fırtınalara, su baskınlarına ve kuraklığın artışına neden olacak. Bu arada, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin 400 delegesi dünden bu yana toplandığı İspanya'nın Valensiya kentinde, Cumartesi günü yayınlayacakları 5. raporlarının siyasi sentezini yapmak üzere kapalı kapılar ardında zorlu görüşmeler yapıyor.
Samet Baskak
KEGizmir

14.Kas.2007 00:19

NOT- Hürriyet gazetesinin Ankara ekinde çıkan 1 Aralık haberine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz...

http://www.hurriyet.com.tr/ankara/7685103.asp

Hiç yorum yok: