11 Eylül 2007 Salı

* BİR SEVGİ Kİ; pazara kadar değil, mezara kadar...*

MEKTUP:Karikatürcü Akdağ SAYDUT'tan...
Sevgili Dost Sevdakâr Kardeşim,
Bence, Zeki Beyner karikatür sanatımızın tarihi içinde çok önemli.
Bir önemli çizer daha var.
O da Cafer Zorlu.
Bu iki sanatçının özellikle Akbaba döneminde çizdikleri karikatürler çok önemli. Bu karikatürler o dönem içinde siyasal içerikli olsalar da siyasal içeriklerinden bağımsız olarak da son derece sağlam esprilerle donanmıştır.
İki sanatçı da sistemli bir eğitim görmemiş, aksine sistemsiz bir eğitime mahkûm kılınmıştır.
İkisi de tabii, özellikle Zeki Beyner çok yalnız bir adamdır.
Cafer Zorlu bir halk filozofu, geleneksel mizahın ince zekâsını, gösterilerinde yineleyen meddah veya mukallit ustalığında bir mizah vizyonuna sahiptir.
Bu iki sanatçının dergi sayfaları arasında kaybolup, unutulup gitmiş yüzlerce çizimi vardır.
Bu çizimler sistemli bir şekilde taranabilse ve derlenebilse ve yayınlanabilse. ..
Mizah Ve Şiir bloğunda yaptığın Zeki Beyner derlemesi çok güzel. Benim için bilgilendirici ve yararlı oldu . Yine Cihan Demirci arkadaşımızın Zeki Beyner ile yaptığı röportajlardan oluşturduğu kolaj da çok güzel.
Gerçekten hiç sistematik eğitim almadan "karikatürü gazetelerden yapılmış kese kâğıtlarının üzerinde öğrenen", semte gelen soytarının insanları gülümsetmesinden feyiz alarak, geleceğini ve umudunu "mizah" ile kuracağına inanan Zeki Beyner; Aziz Nesin hocamızın dediği gibi "bir harika çocuk"...

Kamunun, ücretsiz öksüzler yurdu olarak kullandığı karanlık sokaklarda kendini kaybetmeden, yok olmadan adam olan bir harika çocuk hem de.
Çocuklarını sokaklarda kaybeden, kurumlarıyla onları esirgeyemeyen, mendil sattıran, dilendiren, çocuk yurtlarında döven bir kamusal eziklik, bitiklik, yetersizlik ortamında bu yurdun insanlarına övünç kaynağı olan, umut veren bir güzelliktir onun yaşamı. O her türlü yokluk ve yoksunluğa karşın geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Keşkül-ü fukarasından umut ışıltılarını bizim ve yapıtlarını izleyenlerin yüreğine serpmeye devam ediyor.
Bilmem ki Zeki Beyner'e karşı yaşarken yapamadığımız akrabalık, kardeşlik, dostluk görevimizi tam olarak yerine getirebildik mi? Sanmıyorum.
Onun için güzel bir kitap yapabilsek, belki!
Her şey gönlünce olsun.
Sevgi ve saygıyla,
Akdağ
11.Eyl.2007 15:02
HUMORCARTOON_MiZAH&CiZGi

------------- oOo

MİZAH VE ŞİİR 'in NOTU:
Sevgili arkadaşımız Akdağ SAYDUT'un, değerli ustamız Zeki BEYNER'e ilişkin "bir kitap" istemini önemsiyor; maddi ve manevi desteğe hazır olduğumuzu açıklıyoruz.
Konuya olumlu ve sıcak bakan dostlarımıza buradan seslenelim:
Bu projede yer almaya ve katkı sunmaya gönüllü olanlar, düşünceyi ortaya atan Karikatürcü Akdağ SAYDUT'la kontak kurmaya çalışsınlar.
İLETİŞİM ADRESİ ŞÖYLE: bilgi@mizahvecizgi.com


Hiç yorum yok: