29 Kasım 2013 Cuma

BİR KARİKATÜR SERGİSİNİN ARDINDAN...



Tüm dostlarım gibi, her zaman aklımda ve kalbimde olan dostlarımdan biri de Karikatürist Emre YILMAZ’dır.
Bunca zaman içinde birçok başarılı çalışmaya imza atan Emre’nin; karikatür ustalarımıza ilişkin vefa duygusu; onun, somut etkinlikleriyle hayat buluyor. Elle tutulur girişimlere dönüşüyor.  
Başlangıçtan beri dikkatten kaçmadı onun bu tutumu. Kaçmamalıydı da.
Emre YILMAZ'ın ne denli vefalı biri olduğunu anlamak için, onu bizzat tanımak da gerekmiyordu. Girişimleri ortadaydı ve belli ki vefalı bir karikatüristti. Onu sevmek kolay, takdir edilmek hakkıydı. Vefalı insanı kim sevmezdi ki...
*
Şimdi biraz geriye gitmemiz gerekiyor... Emre’yle ilk yazışmalarımıza, ilk tanışıklığımıza...

o7.o5.2oo7 tarihli ilk iletisi posta kutuma düşünce öğrendim ki, “Abidin DiNO Portre Karikatür Sergisi” için
kolları sıvamış Emre YILMAZ..  Bu tür etkinliklere katkı sunmayı mutluluk verici bir görev saydığım için, büyük bir memnuniyetle hazırladığım Abidin DiNO portre çalışmalarımı, geciktirmeden, e-mail adresine ilettim. Tarih, o9.o5.2oo7...

...Ve sonrasında, şu ya da bu nedenle –hatta bir nedene dayalı olmayan- yazışmalar...
Yazışmalarla gelişen bir dostluk...
Şimdi geriye dönüp bakınca görüyoruz ki, hatırı sayılır bir süre geçmiş aradan: 2007...2013...
Uzatmayayım...
Emre YILMAZ; ilkini 2012 Haziran’ında İstanbul’da, ikincisini 2012 Eylül’ünde Antalya’da gerçekleştirdiği “GÜNGÖR KABAKÇIOĞLU portre karikatürler SERGİSİ”ni bu kez İZMİR'e taşıyordu.->(27 Kasım 2013)



Ancak... Karikatürist Mustafa YILDIZ ve Emre’den posta kutuma ulaşan sergi haber metnini, oldukça geç bir zamanda okuyabilmiş; etkinliğe ilişkin bilgiyi geç bir zamanda öğrenebilmiştim.->(26 Kasım 2013_ saat 00:04 suları...)
_Kendisine ulaşmak, İzmir’e gelip gelmeyeceğini öğrenmek arzusu duysam da / bilgi alabileceğim tek seçenek e-mail yazmak olabilirdi ve fakat gecenin bu saatinde yazacağım iletinin okunma şansı yok denecek kadar azdı. Hele bir de Ankara’dan hareket etmişse, yani yoldaysa Emre; iletiyi görmesi hepten olanaksızdı.
Şansımı denemenin sakıncası olamazdı:
Emre'ciğim Merhaba,
Sergi haber metnin http://mizahvesiir.blogspot.com 'da (ve eklerinde) yerini almıştır.
Sergi açılışında İzmir'de olacak mısın? Kısa bir maille de olsa bilgi iletmeni dilerim.
 / İl merkezi dışındayım ve -olanak yaratıp- sana hoş geldin demeyi arzu ederim.
Selam ve sevgilerimle...” 

 “Gönder” butonuna basıp iletiyi gönderdikten sonra ve arada sırada da; “Ah, vah, eyvah!” çekerek ve gözümüzü posta kutusundan ayırmadan; sabahı öğlen ettik... 
“Ola ki Emre’den yanıt gelir.” diye, interneti açık tutup, bilgisayarın başında beklerken; -sergi açılışına 5-6 saat kala- Mustafa YILDIZ’dan ulaşan telefonla rahat bir nefes alabildik. (Sağ olsun!)   
Sevgili Mustafa, Emre’nin İzmir’e geldiğini bildirip, davette bulunuyordu. “Aranızda olmaktan mutluluk duyarım. Geliyorum.!.” dedim.
Sergi açılışına tam zamanında yetişmek için, kat etmem gereken yaklaşık 40 km.’lik mesafeyi hesaba katarak hazırlanmaya başladım.
***
27 Kasım 2013  Çarşamba...,saat: 17.30_Alsancak... 
Konak Belediyesi Neşe ve Karikatür Müzesi’nin önü ve içi tıklım tıklım... Güngör KABAKÇIOĞLU sergisine gösterilen yoğun ilgi dikkat çekiyor. Eşikten adımımı attığımda, kalabalık arasından bir el kalkıyor havaya. Karikatürist Mustafa YILDIZ’ın bu sıcak karşılaşmasına karşılık vermeme kalmadan, Karikatürist Eray ÖZBEK’in içtenlikle uzattığı eli dostlukla sıkıyorum.
Tam bu arada Karikatürist Sezer ODABAŞIOĞLU’nu görüyorum yanı başımda. Benden atik davranıp, “Seni özlemişim.” derken, yanaklarından öpüp teşekkür ediyor, “Ben de...” diyorum.
Sezer ODABAŞIOĞLU arkadaşımın yoğun bir emek ve çabayla kotardığı;KADIN KARİKATÜRİSTLERİMİZ” adlı çalışmasının Karabağlar Belediyesi’nin katkılarıyla albüme dönüşmesini sevinçle karşıladığımı belirtiyor, kutluyorum. Çantasını açmaya davranırken, “Bu çantada kürdan dahil her şey var, ama kalem yok.!.” diyor. Bu tatlı espriye tebessüm ederek, kalemimi uzatıyorum. Albümünü imzalayıp, takdim etmek istiyor.
Masamızda bulunan genç bir arkadaş, albüm beklentisine girince, sıramı ona veriyorum. Çantasından çıkardığı ikinci kitabı imzalamaya davranınca, Artvinli olduğunu belirten güleç yüzlü bir Bey devreye giriyor bu kez. KADIN KARİKATÜRİSTLERİMİZ”  albümünü edinme konusunda fazla atak ve istekli davranıyor. Sevgili Sezer, iki arada bir derede kalmanın o sevimli çaresizliğiyle yüzüme bakıyor. Onu zorda bırakmamak için; “Artvinliler güzel insanlardır, arkadaşı kırmayalım.” deyince, çantasındaki son albümü de o sevimli Bey için imzalıyor. Bu sıcak sohbete Karikatürist Hüseyin ALPARSLAN da katılıyor. Sohbet, elimizdeki –şeker katmayı es geçtiğimiz- sıcak çaylar eşliğinde sürüyor... :)
*
Ortam ziyadesiyle kalabalık olunca, değişik masalarda kümelenen dostlara ulaşmak pek de kolay olmuyordu. Ama yine de Karikatürist Birol Çün ve Karikatürist Sadık Pala dostlarla iki çift laf edip, merhabalaşabildik. Karikatürist Cemalettin Güzeloğlu arkadaşımla karşılaşıp da sevgili oğlu Karikatürist Cem’i merak etmemek olmazdı. Gelememiş. (Umuyorum ki, sevgili Cem'e selamımız ulaştırılmıştır.)
Değerli Karikatürist arkadaşımız Menekşe ÇAM da sergi açılışında bulunan İzmirli çizerler arasındaydı. Hal hatır sormak, elde ettiği “Uluslararası Caretoon Yarışması 2013 Büyük Ödülü”nden ötürü kutlamak, arkadaşlık borcumuzdu.
Tüm bu gelişmeler olurken, henüz yüz yüze görüşemediğimiz Emre YILMAZ’ı gözlerimiz arıyor.
Müze’nin diğer bölmelerinde olabilir. Başı kalabalıktır şimdi.
Bir süre sonra; holdeki hareketlenmelerden anlıyoruz ki, açılış başlıyor.
 
Sergi açılış konuşmasını, ev sahipliği sıfatıyla Karikatürist Mustafa Yıldız yapıyor.  Sergiyi tasarlayan Karikatürist Emre Yılmaz’ın ardından KABAKÇIOĞLU’nun kızı, oğlu, kız kardeşi ve Konak Belediye Başkanı Serpil Güngör de birer konuşma yapıyor.
*
Ve derken;
 ...portre karikatürlerinin sergilendiği odaya girdiğini farkediyorum Emre'nin. Dostlarla paylaştığımız masaya doğru, sıcak ve içten bir gülümsemeyle yaklaşıyor... “Hoş geldin.! –Hoş bulduk.!.” demeler... Sıcak ve içten tebessümler... Yıllar sonra karşılaşılan eski bir dosta bakar gibi bakmalar... Muhabbetle kucaklaşmalar. Yazışmalarla başlayıp süren ve sonunda yüz yüze tanışmış olmaktan duyulan memnuniyet ifadeleri...

Sevgiyle yüzüne bakarken Emre YILMAZ’ın / Güngör KABAKÇIOĞLU ustamızın onun için çizdiği portre çalışmasını anımsıyorum. Sevgili ustamızın -büyük bir maharetle- Emre’nin mütevazı, saygılı ve sevecen kişilik vasıflarını ortaya çıkarıp resmettiğini hayranlıkla hatırlıyorum. 
Emre’yle yazışmalarımızdan; çizgileri ve aktivitelerinden elde ettiğim veriler,  ona dair sempatimin temelini oluşturmaktaydı. Yüz yüze tanışınca, yanılmak da olasılıklar dâhilindeydi. Emre yanıltmadı -ve tam tersine- duyduğum sevgiyi pekiştirdi.
Üşenmeyip –ve ihmal de etmeyip- çantasına koyup Ankara’dan getirdiği “KARİKATÜRİSTLER GÜNGÖR KABAÇIOĞLU İÇİN ÇİZİYOR” adlı albüm (2012) ve takdim ettiği “Sergi Katılım Belgesi” / Emre’nin inceliğini, duyarlılığını ve özenli tutumunu kanıtlayan bir durumu işaret etmekteydi.
 Karikatürist Emre YILMAZ kardeşimi tanıdığım için ve yolu İzmir’den geçtiği için mutluyum.

                                       Sevdakâr ÇELİK
28.11.2013

Emre Yılmaz, İzmirli çizerler arasında... ** Eray Özbek, Cemalettin Güzeloğlu, Sevdakâr Çelik, Sezer Odabaşıoğlu, Menekşe Çam, Fatma Haykır, Mustafa Bora, Birol Çün, Turan İyigün, Sadık Pala, Mehmet Ali Kaptı ve Hüseyin Alparslan

SERGİ KATILIMCILARI:
Ahmet Ümit AKKOCA – Akdağ SAYDUT – Antoni MARTINS – Asaf BUDAK – Asuman KÜÇÜKKANTARCI -  Atilla ATALA – Ayten KÖSE – Azem YILMAZ – Birol ÇÜN – Burak AKERDEM -Cemalettin GÜZELOĞLU – Cihan DEMİRCİ – Coşkun GÖLE – Çiğdem DEMİR – Elgin AKPINAR – Emre YILMAZ – Eray ÖZBEK – Erdoğan KARAYEL – Esma Burcu SERELİ – Fiesky Alejandro Rivas SEQUERA -  Firuz KUTAL – Güngör KABAKÇIOĞLU – Halil İ.YILDIRIM – Halit Kurtulmuş AYTOSLU – Hayati BOYACIOĞLU – Hicabi DEMİRCİ – Hilmi ŞİMŞEK – Hülya ERŞAHİN – Hüseyin ALPARSLAN-  Hüseyin SOYLU – İsmail DOĞAN – İzel ROZENTAL – Kamil YAVUZ – Kürşat COŞGUN – Kürşat ZAMAN – Lütfü ÇAKIN – Mehmet Ali KAPTI – Mehmet KAHRAMAN – Mehmet ZEBER – Menekşe ÇAM – Muharrem AKTEN – Mustafa BORA – Nevzat VARHAN – Numan SEVEN – Nuri BİLGİN -  Raimundo Waldez Da C.DUARTE- Raşit YAKALI – Raul Alfonso GRISALES – Refik TİNİŞ – Saadet Demir YALÇIN – Sevdakâr ÇELİK – Sezer ODABAŞIOĞLU – Sonay YILMAZ – Şahan NOYAN – Şevket YALAZ – Yasemin ÇİLOĞLU

2 yorum:

Firuz Kutal dedi ki...

Bu ayrıntılar için çok sagol Sevdakar, güzel yazmıssın, Emre hakkındaki duygularını ben de paylasıyorum. Selamlar..

menekse cam dedi ki...

Çok güzel bir anı yazısı olmuş. :) Elinize yüreğinize sağlık. Ayrıca burada da bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Paylaşım ve tüm içten kutlamalar için.. Sevgiler selamlar...