21 Kasım 2010 Pazar

MİZAH yazarlığının yanısıra  KARİKATÜRCÜLÜĞÜ ile de tanınır Giovanni GUARESCHI





Giovanni GUARESCHi
Dünyanın en ünlü mizahçılarından biridir Giovanni Guareschi. 1952'de Bordinghera'da {İtalya} Uluslararası Mizah Yarışmasında, birincilik armağanı ALTIN PALMİYE’yi kazandıktan sonra; ünü, ülkesi İtalya'nın dışına da yayılmış, kitapları başka dillere çevrilmiştir.
Guareschi’nin, ülkesinde ve dünyada bir hayli beğeni toplayan "Don Camillo" adlı roman dizisi, birçok dile çevrilmiştir.
Bizde de onun ilk yayınlanan yapıtı "Don Camillo' nun Küçük Âlemi" adlı romanıdır. Çeviriyi Burhan Felek gerçekleştirmiştir. Daha sonra Adnan Benk, Guareschi'den çevirdiği hikâyeleri, "Katır İnadı" adlı bir kitapta toplamıştır."  GUARESCHi'nin Türkçe'ye çevriImiş başka öyküleri de vardır. Bu çeviri öyküler de derlenerek "Basın Hürriyeti" adlı bir kitapta toplanmıştır. Bunlarda başka, "Patates Şövalyeleri" , "Don Camillo ve Şeytan" adlı romanları da ülkemizde yayınlanmıştır.

(1957'de AKBABA Yayınları arasında çıkan "Katır İnadı"nın
  1. baskı kapak resmi)
  
*1908'de İtalya'da dünyaya gelen bu ünlü sanatçı, 1968 yılında yaşama gözlerini yummuştur.
***
Guareschi, salt "mizah öyküleri" yazmakla kalmayıp, KARİKATÜR sanatıyla da ilgilenmiştir.
...
MİZAH VE ŞİİR‘de "Guareschi Karikatürleri"nden örnekler verirken;
http://lahmacunmizah.blogspot.com/ 'da     "JOZEFIN TEYZEM" adlı bir mizah öyküsünü sunacağız siz değerli izleyicilerimize.
...
Öyküleri kadar sıcak ve sempatik bu İtalyan mizah yazarını biraz daha yakından tanımanız için; FOTOĞRAFLARINA yer vermeyi de yeğledik...
Tüm bunlara ek olarak, Lele CROGNALE ve G.Griver imzalı birer
"Giovanni GUARESCHi" portre karikatürünü de
siz değerli mizah dostlarıyla paylaşıyoruz.
.......................................... Sevdakâr ÇELİK



Hiç yorum yok: