3 Ekim 2009 Cumartesi

AT ÇİZMEYE AYAKLARINDAN BAŞLAYAN ADAM _suat yalaz1954’te dönemin önemli gazetesi Vatan’ın genç çizerler için buluşma noktası olan odasının kapısında genç bir delikanlı belirir. Odada Bedri Koraman , Altan Erbulak, Çetin Özkırım gibi usta çizerler oturmaktadır. Delikanlının elinde “İkizler Çiftliği” adını verdiği bir çizgi roman çalışması vardır. Çizimlere bakarlar. Kareler kopyaya benzemektedir. Çünkü çok net çizgiler bembeyaz bembeyaz kâğıdın üzerinde durmaktadır. “Güzel ama nereden kopya ettin?” diye sorarlar. Genç kendinden emin, “Kopya değil, ben çizdim.” der. “İyi ama kurşun kalem izi bile yok!” der Erbulak. Yanıtı, ustaları şaşkınlığa düşürür: “Ne kurşun kalemi, doğrudan çiniyle çizdim.”Oysa en usta çizerler bile çizimlerini önce karakalemle yapıp üzerinden çiniyle geçerler.
O delikanlı Suat Yalaz’dır.
Erbulak, yıllar sonra arkadaş toplantılarında, o gün denemek için bir at çizmesini istediklerini, Yalaz’ın atı çizmeye kafasından değil de ön ayağından başladığını sık sık anlatmıştır.
*mizahveşiir (PazarVATAN_21 Mayıs 2006) Suat YALAZ 1932 yılında Çiçekdağ'da (Kırşehir) doğdu. Babasının memur olması dolayısıyla Anadolu'nun birçok kentinde bulunduktan sonra 1951 de Istanbul'a geldi, Güzel Sanatlar Akademisinde Resim Bölümüne girdi .Aynı zamanda haftalık dergi ve günlük gazetelere karikatürler çiziyordu.Cemal Nadir sonrası Yeni Dalga Genç Karikatürcülerdendi.
1959 yazında AKŞAM gazetesinde Aptullah Ziya KOZANOĞLU ile başladığı çizgi-roman macerası YALAZ'ın sanat yaşamında bir
dönüm noktası oldu. Bir yıl sonra kendi yazıp çizdiği KARAOĞLAN dizisi çok tutunca , önce bu maceraları haftalık dergi olarak yayınladı.(...)

Hiç yorum yok: