9 Ekim 2009 Cuma

sevdakâr çelik çizgisiyle Herta Müller 2oo9 Nobel Edebiyat Ödülü Herta Müller’in
2009 Nobel Edebiyat Ödülü Alman yazar Herta Müller'e verildi.
İsveç Akademisi, 2009 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Romanya doğumlu Alman yazar Herta Müller'e "Şiirin yoğunluğu ve nesirin açıklığını kullanarak yoksulların dünyasını tasvirdeki başarısından ötürü” verildiğini açıkladı.
1953 yılında Romanya'nın Almanca konuşulan bir köyünde dünyaya gelen Herta Müller, özellikle Çavuşesku dönemini ve diktatörlüğü betimleyen yazılarıyla dikkat çeken bir yazar oldu.
Üniversite öğreniminin ardından 1977-79 yılları arasında bir fabrikada çevirmen olarak çalışan Müller, Çavusesku döneminde bir gizli servisle işbirliği yapmayı reddedince, buradaki işinden atıldı, ardından güvenlik güçleri tarafından tartaklandı.

Annesi 2. Dünya Savaşı sonrası eski Sovyetler’de çalışma kampına gönderilen Herta Müller, kendisi gibi yazar olan eşi Richard Wagner ile birlikte 1987 yılında Romanya’dan Almanya’ya göç etti.
Müller'in "Tilki Daha O zaman Avcıydı" (Der Fuchs war damals schon der Jaeger) ve "Yürekteki Hayvan" (Herztier) adıyla Türkçe’ye çevrilmiş iki kitabı bulunuyor.
Edebiyat alanındaki çıkışını 1982 yılında, Romanya’da sansürlenen ve kısa öykülerden oluşan “Niederungen” kitabıyla yapan Herta Müller, iki yıl sonra kitabın sansürsüz halini Almanya’da yayımlattı ve aynı yıl “Druckender Tango” kitabı Romanya’da yayımlandı.
Müller’in çalışmaları, Romanya’da ulusal basın tarafından fazlasıyla eleştirilirken, Alman basını eserlerine çok olumlu yaklaştı. Romanya’da Çavuşesku dönemini açıkça eleştirmesi nedeniyle kendi ülkesinde kitaplarının basılması yasaklandı.
Ödülü kazanması nedeniyle Almanya başbakanı Angela Merkel tarafından da kutlanan Müller; 1,4 Dolarlık ödülünü, 10 Aralık 2009 tarihinde alacak.
***Nobel Edebiyat Ödülünü geçen yıl Fransız yazar Le Clezio, ondan önceki yıl da İngiliz yazar Lessing kazanmıştı. 2006 Nobel Edebiyat Ödülünün sahibi ise Orhan PAMUK olmuştu.

Hiç yorum yok: