15 Ağustos 2008 Cuma

sevdakâr çelik 'in çizgisiyle sepulveda

sevdakâr çelik 'in çizgisiyle sepulveda_portre_

 Sepulveda :
*Aktivist bir yazar Luis Sepulveda


Sepúlveda, 4 Ekim 1949 yılında Şili'de doğdu.
Gençliğinde içinde yer aldığı politik etkinlikler nedeniyle işkenceye uğradı ve 25 yaşında ülkesini terk etmek durumunda kaldı. Bunun ardından, birçok Güney Amerika ve Avrupa ülkesinde yaşadıktan sonra, 1980 yılında Almanya'ya taşındı. Ailesiyle birlikte on yılı aşkın bir süre bu ülkede yaşadı. Sepulveda, 1997'den beri İspanya'da, Asturias'ta yaşıyor.
Ekvator'dayken 6 ay birlikte yaşadığı Shuar yerlilerinin hakları için mücadele eden Sepulveda, 1979'da Nicaragua gerillalarına katıldı.. Ardından serbest muhabir olarak çalıştı ve bir ekoloji aktivisti olarak Green Peace örgütünün üyesidir. UNESCO'nun kimi çalışmalarında da görev almıştır.
Sepulveda, sürgüne gittiği dönemde yazmaya başladı; kendi yaşamı, doğa, ülkeler ve halklar hakkında, kısa öykü, roman, oyunlar, radyo oyunları ve deneme türünde yapıtlar verdi. Birçok ödül aldı. Uluslararası alandaki ilk çıkışını, Türkiye'de Can Yayınları'ndan çıkan Aşk Romanları Okuyan İhtiyar'la yaptı. Bunu izleyen yapıtları arasında gene Can Yayınları tarafından yayımlanan Dünyanın Sonundaki Dünya, Martıya Uçmayı Öğreten Kedi sayılabilir.kaynak-(24.o6.2oo8 itibariyle-->)http://tr.wikipedia.org/wiki/Luis_Sepulveda
*
Yakın dönem İspanyol ve Latin Amerika edebiyatı içerisinde Türkçe'ye en çok çevrilen yazarlardan biri olan Sepulveda'nın, Türkçe'de tamamı Can Yayınları tarafından yayımlanmış altı kitabı bulunuyor:
- Aşk Romanları Okuyan İhtiyar (çev: Engin Bilginer, 1993)
-Dünyanın Sonundaki Dünya (çev: Engin Bilginer, 1994)
- Boğa Güreşçisinin Adı (çev: Sibel Sabah, 1999)
- Patagonya Ekspresi (çev: Yıldız Ersoy Canpolat, 1999)
- Martıya Uçmayı Öğreten Kedi (çev: Saadet Özen, 2001)
- Duygusal Bir Katilin Günlüğü (çev: Mesut Özden Gözütok, 2002)

Hiç yorum yok: